Bir Çivi Yüzünden Bir Nal, Bir Nal Yüzünden Bir At, Bir At Yüzünden De Bir Atlı Gidiverir Altuğ Koraltan - 06.05.2009

"Bir çivi yüzünden bir nal, bir nal yüzünden bir at, bir at yüzünden de bir atlı gidiverir."

Franklin Barings, World Com, Arthur Andersen ve daha birçok dev şirket yanlış strateji, yanlış karar, yanlış sistemler ve yetersiz kontroller yüzünden kendilerine sadece tarih sayfalarında yer bulabildiler.
  
2000 yılı ABDnin en büyük 500 şirketi sıralamasında 7. olan Enron ve Amerikanın telekom alanında en büyük şirketlerinden birisi olan Worldcom agresif büyüme stratejisi, yüksek performans hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için göz ardı ettiği iç kontroller ( buna iş etiklerinin ihlali de dahil) yüzünden batmış, kendi çöküşlerini hazırlamıştı. Ve bu dev şirketlerin çöküşü adeta bir domino etkisi göstermişti.
Koskoca bir ekonomi bir özel sektör şirketinin günahını üstlenmek zorunda kalıyordu. Önce furyadan şirket çalışanları etkilendi haliyle. Şirket Yönetim Kurulu ve CEOsu doğal olarak geminin kaptanları olarak bu durumdan sorumlu tutulacaklardı.
Şirket hisseleri borsada işlem görüyordu. Bu hisselere sahip olan tüm yatırımcılar artık para yerine pul sahibi olmuşlardı. Birikimler buhar olup uçmuştu.
Batan şirketten iş ilişkisi dolayısı ile alacaklı olan diğer şirketler ve finans kuruluşları, hizmetleri karşısında gelir tablolarına kocaman zararlar yazmışlardı.
Ülke ekonomisi bu zincirleme reaksiyondan oldukça olumsuz etkilenmiş ve tüm bu olumsuzlukların nedenleri ve çözüm yolları araştırılmaya bu konuda düzeltici çalışmalar yapılmaya başlanmıştı.
Amerikalı iki senatör olan Paul Sarbanes ve Michael G.Oxley 2000li yıllara damgasını vuracak Sarbanes-Oxley kanunlarını hazırlayarak uygulamaya koydurmayı başarmıştı. Bu kanun ile şirketlerin finansal tablolarını etkileyen tüm süreçlerini belirli standartlar çerçevesinde kontrol etmesini öngörüyordu. Yeni yasal düzenlemeler milyonlarca dolarlık ilave masraf, şirketlere ve ekonomilere ilave külfet anlamına geliyordu. Gelelim uzun lafın kısasına...

Neler olsa bütün bu olumsuzluklar yaşanmazdı?

  • Güçlü ve etkin yasalar
  • Etik prensipler ve bunların gözetimi 
  • Doğrudan Yönetim Kuruluna bağlı çalışan, modern, güçlü ve yetkin bir iç denetim 
  • Denetim bulgularını ve tavsiyelerini inceleyip kontrol eksikliklerinin giderilmesini sağlayan bir Denetim Komitesi 
  • Risk Kontrol bilgisi ve bilinci olan çalışanlar 
 Yukarıda sıralanan beş önemli öge adeta bir inşaatın temeli gibidir. Hepsi tamamlanınca inşaat sarsıntılarda sallanmayacak bir yapıya sahip olur. Önemsiz gibi gözüken önlemler büyük felaketleri önler ve işlerin daha sağlıklı yapılmasını sağlar. Benjamin Franklinin de dediği gibi;

 "Bir çivi yüzünden bir nal, bir nal yüzünden bir at, bir at yüzünden de bir atlı gidiverir."


USİUD Hakkında

USIUD tamamen Türk mevzuatına göre kurulmuş ve tescil edilmiş bir dernektir. Bununla birlikte merkezi Amerika Birleşik Devletlerinin Texas eyaletinde bulunan ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) adlı organizasyonun temsilcisi konumundadır.

İletişim Bilgileri

Atayol Plaza Kayışdağı Caddesi, No:45 Kat:5, 34750 Ataşehir - İstanbul - Türkiye

Telefon : +90 850 532 9064 | Faks : +90 216 706 0126